Om RIG Växjö friidrott

Här hittar du all tänkbar information om RIG Växjö friidrott. Undrar du över något som inte finns här så får ni gärna höra av er till
Cai Bolö.

 

 

OM RIG Växjö friidrott

Vill du satsa på din idrott samtidigt som du får en god utbildning i en trivsam miljö kan Riksidrottsgymnasiet Friidrott i Växjö vara ett alternativ för dig. RIG Växjö som vi säger till vardags startade i Växjö redan 1975, som ett av Sveriges första riksidrottsgymnasier. I Växjö finns utmärkta möjligheter till träning och naturligtvis, tränare med gedigna kunskaper och engagemang. Till det kommer en offensiv och nytänkande gymnasieskola. Kort sagt, ett perfekt avstamp för framtiden! I Växjö finns ett stort utbud av nationella gymnasieprogram fördelade på tre skolor – Katedralskolan, Kungsmadskolan och Teknikum. Som elev på RIG Växjö väljer du ämnet specialidrott som individuellt val och som en del av programfördjupningen. Alla RIG-elever läser 400 poäng fördelade på kurserna idrottspecialisering 1, 2, och 3 samt tränings- och tävlingslära 1. Möjlighet finns också att välja till ytterligare 300 poäng, som då fördelas på idrottsspecialisering 3, tränings- och tävlingslära 3 samt ledarskap. Dessa 300 poäng läses då som utökade kurser. Om du flyttar till Växjö för studier på RIG, hjälper vi till med att skaffa boende. RIG hyr några lägenheter där eleverna bor 2 eller 3 per lägenhet. Andra lösningar finns också i form av lägenheter/rum i privata hus. De kostnader det innebär att gå på RIG underlättas av ett inackorderingsbidrag. Som elev på RIG förflyttar du dig i Växjö med cykel.

[Till toppen på sidan]

Ansökan

Du skall söka till RIG Växjö senast den 15 oktober. Detta gör du elektroniskt på Svenska Friidrottsförbundets eller RIG Växjös hemsida. Antagningsträffar ordnas i Växjö i mitten/slutet på november och besked om antagning lämnas i mitten på december. Ett positivt besked då innebär att du är antagen till RIG, men återstår gör ansökan och antagning till ett gymnasieprogram. Vi har cirka 10 stycken platser per år och täcker in samtliga grengrupper.

[Till toppen på sidan]

Studier

Katedralskolan Att välja en gymnasieskola som har ett brett utbud av program och kurser är ett av dina viktigaste livsval. Eftersom det val du gör påverkar dina alternativ senare i livet är det en bra ide att hålla alla möjligheter öppna. På Katedralskolan finns mycket att välja på och du har stor chans att hitta något som stämmer överens med dina intressen. Det är perfekt både för dig som redan är säker på vad ditt drömjobb är och för dig som fortfarande funderar på vad det kan vara. Vi som studerar och arbetar här är stolta över vår skola. Vi upplever den som trygg, kreativ och stimulerande. Att det sedan är roligt här och att det händer saker hela tiden gör att din tid på Katedralskolan aldrig blir långtråkig. De många estetiska inslagen bidrar också till en utvecklande miljö och god stämning på skolan. Här kombinerar du förberedelser för högre studier med att ha kul. En kombination som ger dig en väldigt bra grund för livet. På Katedralskolan får du vara dig själv. Här uppskattas olikheter eftersom de bidrar till en härlig atmosfär som är unik i sitt slag. Eftersom det är en stor skola med många elever och ett öppet klimat är det också enkelt att träffa nya kompisar med samma intressen. Även om skolan är stor försvinner du inte i mängden. Här blir du sedd och det är lätt att prata med vem som helst. Vi har en väl utbyggd elevhälsa och arbetar i elevhälsoteam bestående av rektor, speciallärare, specialpedagog, kurator, skolsköterska och SYV. Här finns också ett väl fungerande bibliotek med bibliotikarie. När du väljer Katedralskolan når du riktigt bra resultat med hjälp av våra välutbildade lärare. Hos oss får du tre händelserika år fyllda med högskoleförberedande studier och spännande upplevelser, bland annat genom studieresor och internationella kontakter. Under vår tid tillsammans får du utvecklas och lära känna dig själv. Ditt val av Katedralskolan kommer att ta dig ett steg närmare ditt vuxna liv. Det är här du inleder vägen till ditt drömjobb.

På Katedralskolan finns följande program som går att kombinera med RIG/NIU:
• Naturvetenskapsprogrammet
-Naturvetenskap
-Naturvetenskap och Samhälle

Kungsmadskolan På Kungsmadskolan får du chansen att göra det du brinner för, tillsammans med nya kompisar som har samma starka intresse. När du följer det som inspirerar dig, smittar ditt engagemang av sig på allt du gör i skolan och du når ett bättre resultat. Det ger dig en helt ny inriktning på din skolgång och en nystart på vägen mot vuxenlivet. Vi har ett stort programutbud där du kan välja en utbildning som leder till vidare studier eller jobb. I våra utbildningar varvar vi ofta teori med praktik, gärna med inslag av spännande upplevelser. Genom att se hur saker fungerar på riktigt får du en bättre förståelse och kunskap som du har direkt nytta av. Våra program har många kontakter med arbetslivet, vilket du kan ha direkt nytta av både under och efter gymnasietiden. Kungsmadskolan är också en mötesplats där många olika människor träffasi spännande möten. Här får alla utrymme att vara som de är och det gör att vi känner en stor gemenskap. Det trygga klimatet förstärks ytterligare av det stöd vi ger dig. Här lär du känna kunniga och erfarna läraresom är hängivna utöver det vanliga. De stöttar och bryr sig mycket om dig, vilket ger både inspiration och glädje. Det gör det möjligt för dig att lyckas nå dit du vill. Som elev på Kungsmadskolan får du kreativa och roliga år där du får möjlighet att utveckla ett intresse. Oavsett vad du vill uppnå kommer vi tillsammans göra allt för att hjälpa att bli den du vill.

På Kungsmadskolan finns följande program som går att kombinera med RIG/NIU:
• Bygg- och anläggningsprogrammet
-Husbyggen
-Måleri
•Ekonomiprogrammet
-Ekonomi
• Försäljning och Serviceprogrammet
-Föräljning och butikskommunikation
-Företagande
• Samhällsvetenskapsprogrammet
-Beteendevetenskap

Utbildningarna vid Teknikum På Teknikum tar eleverna steget in i framtiden redan från första skoldagen. Genom vårt sätt att arbeta skapas möjligheter, nyfikenhet och kunskap som förändrar liv i mötet mellan människa och teknik. Vi fokuserar på teknik som en del av lärandet och det kan ta sig uttryck i allt från roliga experiment till verklighetsanpassade projektarbeten. Gemensamt för dem är att de alltid tar dig framåt, närmare den betydande roll du kommer ha som vuxen. Hos oss blir du helt enkelt väl förberedd för morgondagens utmaningar. På vägen till framtiden ger vi dig en trygg gymnasietid. Teknikum är en fantastisk skola, där vi har roligt tillsammans. Här finns en berikande mångfald som tillåter alla att va som de är. Det ger oss en skön stämning och sammanhållning. Vi är en mötesplats där du träffar nya människor. Många av dem delar dina intressen och de flesta som går här hittar också kompisar för livet. Efter dina tre år på Teknikum är du redo att göra skillnad i samhället. Som elev har du mött engagerade, erfarna och kompetenta lärare med spetskompetens som brytt sig om dig och verkligen velat att du ska lyckas. Du har lärt dig mycket och utvecklats som person och du vet vad du kan. Öppenheten inför det nya har du fått med dig på vägen. Sammanfattar vi det skulle vi kunna säga att Teknikum gett dig möjlighet att bli en del av framtidens lösningar.

På Teknikum finns följande program som går att kombinera med RIG/NIU:
• Barn- och Fritidsprogrammet
-Pedagogiskt och socialt arbete
• El- och Energiprogrammet
-Automationsteknik
-Dator- och Kommunikationsteknik
-Elteknik
Naturvtenskapsrogramet
--profil programering
• Teknikprogrammet
-Design och Produktutveckling
-Informations- och Medieteknik
-Produktionsteknik
-Teknikvetenskap
• Vård- och Omsorgsprogrammet
-Vård och omsorg, ykesförberedande
-Vård och omsorg, högskoleförberedande

Specialidrott är ämnet som man läser på RIG Växjö
fördelat på följande kurser.
Tränings och tävlingslära 1
Idrottsspecialisering 1
Idrottspecialisering 2
Idrottspecialisering 3

Utökade kurser
Tränings och tävlingslära 2
Tränings och tävlingslära 3
Idrottsledarskap

Om du kommit är intresserad av beskrivning av de olika programen som finns och infroamtion om de olika skolorna, klicka på förjande länk. Gymnasieval Växjö

[Till toppen på sidan]

Träning

På RIG i Växjö kan du träna alla grenar medan du fortfarande tävlar för din hemmaförening. Arenastaden bjuder på idealiska träningsmöjligheter både inom- och utomhus, samt förstklassiga styrketräningsmöjligheter. Tillsammans med din hemortstränare lägger tränarna på RIG upp ett individuellt träningsprogram. Som elev på RIG har du vid behov ständig tillgång till medicinsk service. Du erbjuds också möjlighet att teckna en vårdkostnadsförsäkring, som ger möjlighet till en snabb bedömning hos specialist på idrottsskador. På skolan hämtar du ut ett mellanmål, för att kunna träna direkt efter skoldagens slut. En viktig målsättning för RIG är att träningen skall vara avslutad före 18.00.

Värendsvallen

• Komplett utomhusarena för friidrott.
• Separat kastplan med gräsnedslag.

Telekonsult Arena

• En komplett inomhusarena för friidrott. • Innehåller också möjligheter till styrketräning

Tipshallen

    • Sprint/häckhall, 100m med 8 banor. • Möjligheter till diskus- och spjutträning på konstgräs.

High performance center

• Ett fullt utrustat gym. • Testcenter med möjlighet till konditions- och styrketester.

Övrigt

• I Växjö finns mängder av möjligheter till löpning i skog o mark. Dessutom flertalet anläggningar med elljusspår. • Skolornas gymnastiksalar och övriga faciliteter används för träning. • Simhallen används också för viss skadeförebyggande- och rehabträning.

 

[Till toppen på sidan]

Staden

I Växjö finns den goda boendemiljön. Närheten till naturen i kombination med den stora stadens utbud betyder mycket. Det geografiska läget ger fördelar när du skall ta dig hem eller till tävlingar. Det är sällan långt oavsett i vilket väderstreck du reser. Riksvägen löper ut från Växjö i sex olika riktningar och staden har faktiskt fått sitt namn efter sjön där vägarna möts. Med goda såväl flyg- som tågförbindelser tar du dig snabbt iväg både in- och utrikes. Växjö är av tradition en utbildningsstad. Studenter på gymnasiet såväl som universitetet sätter sin prägel på staden. Utbudet av utbildningsinriktningar och program på gymnasiet är mycket brett och av hög kvalitet. Universitetet märks och syns också genom sin utbildning och forskning, för att inte tala om de studentikosa inslagen. Växjö är en kommun med drygt 90 000 invånare. Här finner du en spännande kombination av småstadsidyll, universitetsstad och nöjesmetropol. City bjuder på spännande shopping, mysiga kaféer och andra intressanta mötesplatser. Mitt i staden ligger Växjösjön omgiven av lummig grönska.Få städer i Växjös storlek har ett lika omfattande kultur- och nöjesutbud.

Europas Grönaste stad
Växjö kommun arbetar för en bättre miljö och för minskad klimatpåverkan och har fått flera internationella utmärkelser för sitt framgångsrika arbete med klimatfrågor och för ett fossilbränslefritt Växjö. Intresset från omvärlden är stort och 2007 utropade brittiska BBC Växjö till Europas grönaste stad.

Kända personer
Några kända personer från Växjö är bl.a. vetenskapsmannen Carl von Linné, hovsångerskan Christina Nilsson, författarinnan Elin Wägner och nobelpristagaren i litteratur Pär Lagerkvist. Pianisten Per Tengstrand, musikerna i The Ark och Melody Club samt vinnaren i Eurovision Song Contest, Charlotte Perelli är också välkända Växjö profiler. Inom idrottens värld känner vi igen namn som OS-mästaren Carolina Klüft, tennisstjärnan Mats Wilander och formel 1 föraren Stefan ”Lill-lövis” Johansson. Duktiga lag finns också, både Östers IF och Växjö Lakers blivit svenska mästare i fotboll respektive ishockey.

Växjös historia
I slutet av vikingatiden på 1000-talet kom, enligt legenden den engelske missionären Sigfrid som den förste kristne budbäraren till hednalandet Sverige och Växjö. Han byggde stadens första kyrka som på 1170-talet ersattes av en stenkyrka, ursprunget till dagens domkyrka. 1342 fick Växjö stadsrättigheter av kung Magnus Eriksson. År 1542 gjorde bönderna i Småland, under ledning av Nils Dacke, uppror mot Gustav Vasas skatteplågor. Upproret kallas Dackefejden. Växjö har brunnit flera gånger men alltid byggts upp igen. Staden har lång tradition som skolstad, residensstad och stiftsstad. Fram till början av 1990-talet var Växjö även garnisonsstad.

[Till toppen på sidan]

Kontakt

Postadress: Riks-Friidrottsgymnasiet Växjö, Box 3007, 350 33 Växjö
Telefon: 070-493 31 31
Mobil: 070-493 31 31
E-post: David Stridfeldt
Hemsida: www.figvaxjo.se

Adresser och nummer till respektive tränare finns under deras presentationer under menyvalet tränare.